bosanma davasi nasil acilir

Günümüzde anlaşmazlık, şiddet, zina gibi farklı nedenler dolayısı ile çiftler boşanma yolunu tercih edebilmektedir. Farklı boşanma davası çeşitleri olduğu gibi, bu davaların farklı mahkeme süreçleri de işleyebilir. Bu nedenle değişkenlik gösteren boşanma davalarının en çok uygulanan yöntemler ile nasıl açılabileceğini inceleyelim.

Boşanma Davası Türleri Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre, boşanma ile ilgili kurumlarda yalnızca iki farklı boşanma türü kapsama alınmaktadır. Bu boşanma davası türleri; çekişmeli ve anlaşmalı olarak ikiye ayrılır. Çekişmeli türde sürece giren boşanma davaları, genel olarak bir takım sebepler ile çiftler arasında bir tarafın boşanmaya yanaşmaması olarak adlandırılabilir.

Bu tür durumlarda, karşı taraf ilişkiyi sonlandırmak istemediğini ve bu isteğinin sebebini mahkeme tarafına belirterek, boşanma davasını çekişmeli bir hale getirebilir. Bu tür boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına göre daha uzun bir süreç boyunca devam etmektedir.

Anlaşmalı boşanma davaları ise, iki tarafın evlilik, evlat veya mal paylaşımı konusunda karşılıklı anlaşarak mahkemeye başvurması demektir.

Boşanma Davası Açma Süreci Nasıl İşler?

Boşanma davasını açarak resmi evliliğini bitirme talebinde bulunmak isteyen kişiler, boşanma talepli dava dilekçelerini bir bilirkişi tarafından hazırlayarak adliyelerde bulunan tevzi bürolarına teslim etmelidir. Anlaşmalı boşanmak isteyen çiftler ise, bu dilekçenin yanında anlaşma protokolünün de yer aldığı bir evrakları hazırlayarak anlaşma maddeleri ile beraber boşanma talepli dava dilekçesini teslim eder. Anlaşma protokolünün bulunmadığı dava dilekçeleri, otomatik olarak çekişmeli dava sınıfına alınarak işlem görür. Bu nedenle anlaşmalı boşanmak isteyen çiftlerin, anlaşma protokolünü de gerekli belgelerin yanında teslim etmesi gerekir.

Boşanma Davası Hangi Mahkemelerde Açılır?

Boşanma davaları, çiftler veya çocukların da dahil olduğu aile mertebesinin istekli veya isteksiz dağıtılması olarak teknik bir açıklamaya sahip olduğu için; tüm boşanma davaları Aile Mahkemesi adı verilen adliye kurumunda işleme alınır. Aile mahkemeleri; aile içi şiddet, evlat velayeti, mal paylaşımları ve boşanma davaları için görevlendirilen bir kurumdur. Bu nedenle ilinizde bulunan Aile Mahkemeleri’ne giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak büyük şehir statüsüne sahip olmayan bazı illerde Aile Mahkemesi kurumu bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda ikametgah belgenizde yer alan ilçede görev yapan Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvurarak boşanma davası ile ilgili tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Asliye Hukuk Mahkemeleri, çift bireylerinin son 6 ay içerisinde yer alan son ve güncel ikametgah adreslerine göre işlem yapmaktadır.

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Boşanma davaları, evlilik kurumunun sonlandırma kararı gibi ciddi bir müessese olduğu nedeni ile zaman zaman mahkeme tarafından bilinçli bir şekilde uzatılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları yaklaşık olarak bir ay gibi bir sürede tamamlanırken, çekişmeli boşanma davalarının bir seneden daha uzun sürdüğü görülmüştür.

Boşanma davalarının sürelerini etkileyen şu gibi faktörler bulunur;

  • Davanın açıldığı işlem dönemi
  • İşlem dönemi içerisinde yaşanan yoğunluk
  • Sunulan belge veya kanıtlara yapılan itirazlar
  • Mahkeme kararına yapılan itirazlar
  • Evlat ve mal paylaşımı gibi konuların bulunması

Bu gibi nedenler, boşanma davasını uzatan faktörler arasında yer alır. Bu nedenle çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına göre oldukça daha uzun bir süreyi kapsamaktadır.

Boşanma Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Boşanma davasında, boşanma davalarına göre değişiklik gösteren birçok belge talep edilebilir. İlk olarak anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında zorunlu olarak istenen boşanma sebepli dava dilekçesi gerekmektedir. Bu dilekçenin üzerine eklenen ve anlaşmalı boşanmalarda istenen ”Anlaşma Protokol Dilekçesi” istenmektedir. Ancak çekişmeli davalarda mal ve evlat paylaşımı ile ilgili ekstra belgeler istenebilmektedir.

                

Hemen Ara
Whatsapp